┼żiri 19. DHF-a

Arsen A. Ostoji─ç

Ro─Ĺen u Splitu 1965. godine, diplomirao je na Odsjeku filmske i TV re┼żije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te je magistrirao filmsku re┼żiju i produkciju na New York University u New Yorku. Snimio je vi┼íe nagra─Ĺivanih kratkometra┼żnih filmova (“Orden”, “Ljubitelj ptica” i “Slikanje akta”, izme─Ĺu ostalih). Tijekom osamdesetih i devedesetih je radio na dvadesetak dugometra┼żnih igranih filmova kao asistent i pomo─çnik re┼żije te direktor filma, i to u Hrvatskoj, Slova─Źkoj i SAD-u. Njegov dugometra┼żni prvijenac “Ta divna splitska no─ç” iz 2004. godine osvojio je ukupno 23 nagrade i priznanja na ─Źetrdesetak filmskih festivala u zemlji i inozemstvu, uklju─Źuju─çi i nominaciju za European Film Academy Discovery Award. Tijekom 2006. godine u suradnji sa Ksenijom Prohaskom napisao je te i re┼żirao uspje┼ínu kazali┼ínu predstavu “Billie Holiday” za Hrvatsko narodno kazali┼íte u Splitu. U 2008. godini re┼żirao je svoj drugi dugometra┼żni igrani film “Ni─Źiji sin” prema istoimenoj drami Mate Mati┼íi─ça, koji je do sada osvojio 14 doma─çih i me─Ĺunarodnih priznanja, uklju─Źuju─çi i Selekciju Europske filmske akademije kao jedan od najboljih europskih filmova u 2009-oj. Predavao je u New Yorku i u Salzburgu gdje je dvije godine bio i ravnatelj Video odsjeka na Politehni─Źkom fakultetu. Sada predaje na Odsjeku produkcije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Rada Šešić

Autorica, filmska kriti─Źarka i predava─Ź. Ro─Ĺena je u Bjelovaru, ┼żivjela od 1976. u Sarajevu, a od 1993. ┼żivi u Utrechtu/Nizozemska. Filmom se po─Źela baviti na 8 mm i super 8 vrpci kao amater u osnovnoj ┼íkoli te u Bjelovarskom Kino Klubu da bi nastavila u Akademskom KK u Sarajevu. Re┼żirala je dokumentarce za Sarajevsku TV, bila je asistent re┼żije Vesni Ljubic na igranom filmu. Boravila je u Indiji tijekom 1990/1991, specijalizirala je Indijski film koji predaje na Sveu─Źili┼ítu u Amsterdamu. Jedna je od selektora festivala IDFA/Amsterdam i IFFR/Rotterdam te fondacija za film Jan Vrijman (za dokumentarni) i Hubert Bals (za igrani). Redoviti je predava─Ź Nizozemskog Instituta za filmsku edukaciju NIF, selektorica za dokumentarni film-natjecateljski program Sarajevo Film Festivala; gostuju─çi programer festivala IFFK Kerala/India te Levante IFF Bari/Italia; programski savjetnik za filmove sa podru─Źja Balkana i Ju┼żne Azije DOK-Leipzig festivala. Stalni je mentor Europske Dokumentaristi─Źke Mre┼że EDN sa sjedi┼ítem u Kopenhagenu, tutor na radionicama u Rigi, Solunu, Doc Lisboa, Kyevu, Warsavi, Cracowu. Od 2006. sa grupom filmskih zaljubljenika radi DOKU ART festival u Bjelovaru. Gostuju─çi je predava─Ź na Nizozmenskoj Filmskoj Akademiji, NFA, na Fakultetu lijepih umjetnosti u Genevi, Anadolu Sveu─Źili┼ítu u Eskishehiru te na Srishti Institutu za umjetnost u Bangaloreu. Sudionica je vi┼íe me─Ĺunarodnih ┼żirija izme─Ĺu ostalog Joris Ivens – IDFA/Amsterdam, Moscow, Crakow, Bombay, Niuewebrandenburg, Geneve, Rhodos, Hot docs Toronto, Karlovi Vary, Aarhus, Bornholm,Trivandrum, Sibiu, Motovun, Zagreb Dox, ZagrebFF, WatchDocs Warsawa.

U Nizozemskoj je re┼żirala ─Źetiri filma Soba bez pogleda 1997, Soske ,2001, U prebijeloj samo─çi 2001, Put do ┼íkole 2007. Filmovi su nagra─Ĺivani na me─Ĺunarodnim festivalima, izme─Ĺu ostalog i na DHF (Oktavijan 2002), prikazivani na festivalima IDFA/Amsterdam, It’s all true/Sao Paolo, MoMa New York, Message to Men, St. Petersburg, MIFF Mumbai, IFFI New Delhi, Sofia IFF, Sarajevo IFF, Ismailia, La Rochelle , Creteil, Nantes, Geneve, Barcelona, London IFF, Tampere IFF, Oslo, Trivandrum itd.

Suradnica je filmskih ─Źasopisa Skrien (Nizozemska), Sineast (BiH), Variety Film Guide (UK), DOX (Danska), Documentary Encyclopedia (USA) , Hrvatski Filmski LJetopis, Zagreb, te knjiga o filmu 24 Frames (UK) i Bhimal Roy (India) .

Višegodišnji je suradnik Hrvatskog Filmskog Saveza.

Dean Šoša

Ro─Ĺen je u Zagrebu, 1975. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je komparativnu knji┼żevnost i povijest. O filmu je pisao u raznim ─Źasopisima i magazinima, rade─çi najdulje kao filmski kolumnist za Nacional (2003.-2008.). Sura─Ĺivao je kao autor priloga u brojnim televizijskim filmskim emisijama (Caffe Cinema, Kokice, Savr┼íeni svijet) a od 2008. godine na HRT-u ure─Ĺuje ‘Posebne dodatke’, jedinu filmsku emisiju na hrvatskim televizijskim postajama s nacionalnom koncesijom. Koncipirani kao emisija koja ─çe vratiti ozbiljno promi┼íljanje o filmu u televizijski prostor, Posebni dodaci su u dvije sezone emitiranja nai┼íli na vrlo dobre kritike u medijima i me─Ĺu filmofilima. ─îlan je Hrvatskog dru┼ítva filmskih kriti─Źara.

Osim kriti─Źarski, filmom se bavi i prakti─Źno, rade─çi kao scenarist dokumentarnih filmova. Koautor je cjelove─Źernjeg dokumentarnog filma ‘Pula povjerljivo’ o povijesti filmskog festivala u Puli, prikazanog na Zagreb Film Festivalu i na Sarajevskom filmskom festivalu, kao i filmova ‘Artavangrad’ i ‘Kako je Vojtjeh tra┼żio istinu’ (u izradi).

Zaposlen je na HRT-u kao urednik Odjela Strani program. O┼żenjen je i otac dvoje djece.ÔÇť

ÔŚä

Pove┼żite se s Danima!
facebook
Kult
dashed
Organizatori
Studentski Centar
univerzitet zg
Radio SC
Muzi─Źki Salon
Teatar ITD
Klubvizija
dashed
Sponzori
Sponzori
i&i
FUJI FILM
Kapetanovi─ç
Tuborg
Paprenjak
dashed
Medijski pokrovitelji
Vjesnik
Globus
Net.hr
Filmski.net
Kulturpunkt.hr
Filmovi.hr
mojzagreb.info
playomania
Fak-tvojfilm
dashed
Partneri
Hrvatski Filmski Savez
Hrvatski Filmski ljetopis
Kino klub Zagreb
dashed
Zahvala
MaXima film
Zagreb film
bonobo
dashed
Uz potporu
Havc
Gradski ured