Žiri

ALEMKA LISINSKI

Alemka Lisinski (1959.) glavna je urednica tportala, a novinarsku je karijeru započela u omladinskom tjedniku Polet početkom osamdesetih, pišući filmske kritike i teme iz kulture. Uz kratke prekide, Lisinski o filmu piše tokom cijele karijere – uz filmske kritike, objavljuje portrete, intervjue, tekstove o filmskim fenomenima, itd. U ženskom tjedniku Svijet zapošljava se 1984., zatim prelazi u politički tjednik Danas, gdje ubrzo postaje i urednica, da bi 1992. počela raditi kao glasnogovornica, a kasnije i voditeljica odjela za odnose s javnošću u Visokom komesarijatu Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR). Na ovom mjestu ostaje sljedećih pet godina,  a potom postaje urednica kulture, odnosno zamjenica glavnog urednika u političkom magazinu Tjednik. Od 1998. radi kao glavna urednica prvog hrvatskog izdanja ženskog magazina Cosmopolitan, a potom i ženskog magazina Elle. Alemka Lisinski u Hrvatskom Telekomu postaje direktorica Sektora za korporativne komunikacije 2005., a četiri godine poslije preuzima funkcije glavne urednice i direktorice tportala. Tijekom svoje novinarske karijere Alemka Lisinski surađivala je i u dnevniku Vjesnik, tjednicima Studiju i Startu te na Hrvatskom radiju i televiziji, kao autorica i urednica na temama iz filma. Danas redovito piše o filmu, za magazin Elle, kao i za programske publikacije Hrvatskog filmskog saveza, odnosno Hrvatske kinoteke.  Alemka Lisinski diplomirala je komparativnu književnost  te francuski jezik i književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

—————————————————————————————————————————————————

 

RADISLAV JOVANOV GONZO

Jovanov Radislav Gonzo rođen je 1964. u Zagrebu. Nakon završene srednje škole za fotografiju i nekoliko godina rada kao fotograf za “Polet”, zapošljava se na Hrvatskoj televiziji kao asistent kamere. Radi na brojnim dokumentarnim, TV-filmovima, serijama, dramama i paralelno studira na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu na odsjeku filmskog i TV snimanja. 1988. snima i režira svoj prvi muzički videospot za pjesmu grupe Psihomodo Pop “Leteći odred” i za njega dobiva 1. nagradu publike na tadašnjem jugoslavenskom video festivalu “Videomix”. Svoj pravi profesionalni rad kao redatelj (često istovremeno i snimatelj) videospotova započinje 1993, nakon što prestaje raditi na HRT-u. 1995. sudjeluje na 3. Europskom seminaru studenata filmskog snimanja u Budimpešti pod vodstvom slavnog direktora fotografije Vilmosa Zsigmonda. Do danas je autor oko 200 muzičkih videospotova, desetak reklamnih spotova, tri dokumentarna i jednog kratkog igranog filma , a radio je i kao direktor fotografije na slovenskom dugometražnom igranom filmu “Rezervni deli” u režiji D. Kozolea. Jedan je od najnagrađivanijih autora u povijesti Dana hrvatskog filma. Na 6. DHF-a (1997.) dobitnik je Nagrade za najbolji debitantski film, 2001. na 10. DHF-a dobio je Nagradu Webmuviefest-a za najgledaniji glazbeni spot. Dobitnik je i tri Oktavijana Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji glazbeni spot (13., 16. i 19 DHF-a). Trenutno, kao redatelj priprema dokumentarni film „Zig zag“ i kratki igrani film u sklopu omnibusa „Zagrebačke priče 2“.

—————————————————————————————————————————————————

 

ANTE TOMIĆ

Ante Tomić rođen je 22. travnja 1970., završio je studij filozofije i sociologije na Filozofskom fakultetu u Zadru, zaposlen je kao novinar u Jutarnjem listu. Piše tjedne kolumne i Jutarnjem listu i Slobodnoj Dalmaciji. Hrvatsko novinarsko društvo ga je 1996. nagradilo za najbolju reportažu, a 2005. za najbolju kolumnu. Nagradu Kiklop za hit godine, za knjigu Građanin pokorni, dobio je 2006.. Autor je četrnaest knjiga:

- Zaboravio sam gdje sam parkirao; priče, Split 1997; Zagreb 2001. – drugo prošireno izdanje
- Što je muškarac bez brkova; roman, Zagreb 2000.

- Smotra folklora; feljtoni, Zagreb 2001.
- Ništa nas ne smije iznenaditi; roman, Fraktura 2003.
- Veliki šoping; priče, 2004.
- Klasa optimist; kolumne, 2004.
- Ljubav, struja, voda, telefon; roman, Jutarnji list, Zagreb, 2005.
- Krovna udruga i druga drama (Anđeli pakla); drame; sa Ivicom Ivaniševićem; Fraktura, Zagreb 2005.
- Građanin pokorni,VBZ, Zagreb 2006.
- Dečko koji obećava; izabrane kolumne; Jutarnji list, Europapress holding, Zagreb 2009.
- Čudo u Poskokovoj Dragi; roman, Naklada Ljevak, Zagreb 2009.
- Vegeta blues; Jutarnji list, Podravka; 2009.
- Nisam pametan, izbor kolumni, Naklada Ljevak, Zagreb 2010.

Roman Što je muškarac bez brkova 2001. je postavljen na sceni HNK Zagreb, a knjige Ništa nas ne smije iznenaditi, Ljubav, struja voda & telefon i Čudo u Poskokovoj Dragi su dramatizirane u Kazalištu Kerempuh.

Hrvoje Hribar ekranizirao je Što je muškarac bez brkova, a Rajko Grlić, pod naslovom Karaula, Ništa nas ne smije iznenaditi. Tomić je s Grlićem napisao i scenarij za film Neka ostane među nama, a u koautorstvu s Ivicom Ivaniševićem i Renatom Baretićem scenaristički potpisuje televizijsku seriju Novo doba.

Povežite se s Danima!
facebook
Kult
dashed
Organizatori
Studentski Centar
univerzitet zg
Radio SC
Muzički Salon
Teatar ITD
Klubvizija
dashed
Sponzori
Sponzori
i&i
FUJI FILM
Kapetanović
Tuborg
Paprenjak
dashed
Medijski pokrovitelji
Vjesnik
Globus
Net.hr
Filmski.net
Kulturpunkt.hr
Filmovi.hr
mojzagreb.info
playomania
Fak-tvojfilm
dashed
Partneri
Hrvatski Filmski Savez
Hrvatski Filmski ljetopis
Kino klub Zagreb
dashed
Zahvala
MaXima film
Zagreb film
bonobo
dashed
Uz potporu
Havc
Gradski ured